Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorn
Zevenaar
Wandel- en fietstocht

In 2023 organiseren wij geen tocht, maar wel het Liemers Midwinterhoorn Festijn ! Lees verder . . .

Midwinterhoorntocht
Al zeven keer eerder hebben wij in Zevenaar en omstreken met veel plezier een Midwinterhoorntocht georganiseerd, langs diverse aansprekende locaties. In verband met strengere eisen en wetgeving, is het voor ons echter helaas niet meer haalbaar, om op een vergelijkbare manier nog weer een tocht te organiseren.

In plaats daarvan zullen onze blazers echter wel op diverse locatie's en bij verschillende gelegenheden regelmatig midwinterhoorn komen blazen. U kunt ons dit seizoen dus op diverse plaatsen tegenkomen !

Let op: De onderstaande informatie op deze pagina gaat nog over de tocht van 2019, toen de tocht nog wel gewoon door kon gaan.
Wat is het ?
Midwinterhoorntocht Zevenaar     Onderstaande informatie betreft de tocht van 2019. Een wandel- en fietstocht langs diverse bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een wandelroute en een fietsroute. Er kan gestart worden vanuit het Filmhuis, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, of vanuit de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15, Groessen. De korte wandel- en fietsroutes zijn allen circa 10 km lang. Beide routes vanuit Zevenaar en Groessen kunnen ook gecombineerd worden tot een lange route. De lange wandelroute is dan circa 20 km, en de lange fietsroute is circa 22,5 km. Alle afstanden zijn bij benadering en het betreft adviesroutes. Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en zijn er diverse activiteiten georganiseerd. De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft. De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen gratis beschikbaar. Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. Op meerdere locatie's wordt gratis glühwein verstrekt.

Datum, tijd, startplaatsen en kosten
De midwinterhoornwandel- en fietstocht is in 2019 gehouden op zondag, 29 december 2019 .

Er kon toen gestart worden vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur. Starten was mogelijk op twee verschillende locatie's: bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15, Groessen. Einde van de fietstocht is om 16.00 uur. Deelname aan de midwinterhoorntocht is voor alle deelnemers geheel gratis.

N.B. Deelname aan de tocht is geheel op eigen risico.
Aan deze toeristische wandel- en fietstocht is geen enkel wedstrijdelement verbonden.
Alle routes lopen over openbare wegen.
Leef alle verkeersregels ten allen tijden goed na.
Adviesroute
Met behulp van de volgende links, kan er een overzicht van de wandelroute en de fietsroute van 2019 geopend of gedownload worden:

Midwinterhoorntocht Zevenaar     Midwinterhoorntocht Zevenaar

Er is in 2019 keuze uit een wandelroute (rood en groen weergegeven op de kaart) en een fietsroute (oranje en blauw weergegeven op de kaart).

De route kan zowel gewandeld, gefietst als met de auto gereden worden. Er kan gestart worden vanuit het Filmhuis, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, of vanuit de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15, Groessen. De korte wandel- en fietsroutes zijn allen circa 10 km lang. Beide routes vanuit Zevenaar en Groessen kunnen ook gecombineerd worden tot een lange route. De lange wandelroute is dan circa 20 km, en de lange fietsroute is circa 22,5 km. Alle afstanden zijn bij benadering en het betreft adviesroutes. Bij de vertrekpunten worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. Op de routebeschrijving worden enkele tegoedbonnen afgedrukt, waarmee tijdens de Midwinterhoorntocht bij enkele van onze trouwe partners een leuke aanbieding verkrijgbaar is.
Interactieve kaart
In de interactieve kaart hieronder, kan de adviesroute van de tocht van 2019 worden bekeken. Ook hier is zowel de wandelroute (rood en groen weergegeven op de kaart), als de fietsroute (oranje en blauw weergegeven op de kaart) aangegeven. Vanuit het menu (het rechthoekje, linksboven in beeld) kunnen naar wens de te tonen routes worden in- en uitgeschakeld. De kaart kan worden versleept en worden in- en uitgezoomd. Er kan ook worden geklikt op een locatie, dan worden een foto en de uitleg over die locatie getoond. Met behulp van deze interactieve kaart, kunnen de deelnemers ook onderweg tijdens de tocht op hun smartphone of tablet de route checken, of bijzonderheden opvragen. Met het symbool van het vierkantje rechtsboven kan de kaart ook in een groter venster geopend worden. De kaart kan ook meteen paginagroot worden geopend, door te klikken op deze link: interactieve kaart.

Locatie's 2019
De locatie's van de route voor 2019 waren als volgt. Op de meeste locatie's zijn leuke activiteiten georganiseerd. Op bijna alle locatie's wordt u verwelkomd door het geluid van de midwinterhoorn. N.B. De volgorde van de locatie's in het onderstaande overzicht is de volgorde van de lange route vanuit Zevenaar, de andere routes hebben een andere volgorde.

1. Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar. Vanuit dit punt kan er gestart worden met de tocht (eerste startpunt). Er worden hier gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. In het Filmhuis wordt tijdens de tocht een film vertoond, met oude beelden van Zevenaar.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

2. Huis Sevenaer in de Wittenburgstraat. Landgoed Huis Sevenaer is een historische kasteelboerderij met een ecologisch beheerd bospark en een biologisch gemengd bedrijf. Er worden tijdens de Midwinterhoorntocht rondleidingen verzorgd over het landgoed.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

3. Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen. Oprechte aandacht voor mens, dier, natuur en cultuur vinden we belangrijk. Dat zie je, voel je en dat proef je bij Eet-Lokaal. In ons historische pand - voormalig polderhuis op Landgoed Huis Sevenaer - komen heden en verleden smaakvol bij elkaar. Een verborgen schat in het hart van Zevenaar. Kom ook sfeer proeven ! Eet-Lokaal is meer dan alleen een restaurant op Landgoed Huis Sevenaer. Je eet, drinkt en ziet hier lokale en biologische producten.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

4. Stadsbrouwerij Wittenburg, Markt 7, Zevenaar. Stadsbrouwerij Wittenburg is ontstaan vanuit een hobby, die enkele jaren door een vriendengroep werd uitgeoefend. Nu brengt de stadsbrouwerij onder de merknaam "De Jonkheer" een groot assortiment zelf gebrouwen bieren op de markt. Het bier wordt gebrouwen op de eigen locatie aan de Markt 7 midden in het centrum van Zevenaar. In het Proeflokaal kunt u deze heerlijke bieren proeven tijdens de lunch, borrel of diner. Buiten bij de brouwerij wordt tijdens de tocht een demonstratie gegeven over het zelf bouwen van een midwinterhoorn.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

5. Ontmoetingskerk van de Protestantse Gemeente aan de Markt in Zevenaar. Hier zal de rode loper voor ons worden uitgelegd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd: Rondleidingen, uitleg over de diverse activiteiten van de kerk en het bespelen van het kerkorgel. Er zijn twee organisten, die tussen 11.00 en ongeveer 13.00 uur en 14.00 - 16.00 uur zullen spelen.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

6. Grutterij Molen de Hoop, Babberichseweg 65, Oud Zevenaar. Rondom Molen de Hoop in Oud-Zevenaar ruikt het naar oliebollen, die bij aankomst van de deelnemers door molenaar Frits Botter en zijn medewerkers uitgedeeld worden. De Grutterij bij de molen is open. Een bezienswaardigheid is deze nog werkende korenmolen uit 1850.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

7. Martinuskerk Oud Zevenaar, Kerkweg 2, Oud Zevenaar. De kerk is tijdens de tocht geopend. In de St. Martinuskerk in Oud Zevenaar staan de meest ervaren midwinterhoornblazers. Zij weten hoe met de goede akoestiek in de kerk moet worden omgegaan. Het midwinterhoornblazen in de Martinuskerk is heel sfeervol en bijzonder.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

8. Restaurant Zaal Thoen & Thans vind u naast de alom bekende St. Martinuskerk in Oud-Zevenaar, gelegen in het prachtige gebied de Liemers. Naast ons restaurant hebben wij ook een zaal voor feesten, vergaderingen en koffietafels. De zaal heeft een prachtig uitzicht op de kerk en het kerkplein. Ons terras grenst aan de zaal en op een zonnige dag gooien wij de deuren naar het terras open zodat de gasten een uitloop naar buiten hebben.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

9. Buitengoed de Panoven, Panovenweg 18, Zevenaar. Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog intact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

10. Bakhuisje in Ooij. Dit jaar komt de Midwinterhoorntocht voor het eerst ook langs het Bakhuisje in Ooij. Tijdens de tocht wordt er niet gebakken, maar is het Bakhuisje wel te bezichtigen en wordt er uitleg gegeven. Elke eerste zaterdag van de maand wordt het bakhuisje aan de Slenterweg opengesteld voor het publiek, en wordt er door de oud-bakkers Jan Godschalk en Ton de Lorijn op ambachtelijke wijze brood gebakken. Eugene Driesen zet zich dan als hulpbakker in.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

11. Groenrijk Zevenaar. GroenRijk is een tuincentrum midden in Zevenaar waar u alles vindt voor uw huis & tuin ! Kom tijdens uw wandel- of fietstocht genieten van de midwinterhoornblazers en andere leuke activiteiten bij het tuincentrum Groenrijk Zevenaar tussen 10.30 en 16.00 uur. Schiet onder het genot van een glaasje gluhwein en een oliebol of appelbeignet je korting op 1 artikel naar keuze uit het gehele assortiment of probeer zo veel mogelijk ballen te vangen in de wervelwind. Er mag op zondag landelijk geen vuurwerk worden uitgegeven, maar als u het op zondag bij ons besteld, zorgen wij ervoor dat het klaarligt op het moment dat u het wenst op te halen tijdens onze openingstijden voor de jaarwisseling. Daarnaast kunt u genieten van HO-HO-Hoge kortingen op ons kerstassortiment !
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

12. Molen de Buitenmolen, Molenstraat 65, Zevenaar. Ook bij de Buitenmolen worden diverse activiteiten georganiseerd, is eten en drinken verkrijgbaar, en wordt er muziek gemaakt. De Buitenmolen in Zevenaar is een torenmolen, die waarschijnlijk rond 1540 gebouwd moet zijn. De molen zal ook in bedrijf zijn. Deze molen wordt wekelijks door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

13. De Wellinghoeve is het tweede startpunt van onze tocht, en is gelegen in het mooie, rustige Rijnstrangengebied waar men tijdens een prachtige wandeling of fietstocht even lekker tot rust kan komen. Naast een overheerlijke kop cappuccino, koffie, glas thee of een verfrissend drankje serveren wij heerlijke huisgemaakte appeltaart, diverse tosti's en belegde broodjes. Ook tappen wij een lekker koud glaasje bier en schenken wij een fris wijntje. Tijdens de midwinterhoorntocht staat bij de Wellinghoeve een bouwploeg opgesteld.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

14. De Groene Schuur in Groessen. Ons bedrijf, De Groene Schuur is één van de locaties waarlangs de route loopt, maar ook bezoekers die niet aan de tocht meedoen zijn van harte welkom bij ons. Vooraf aanmelden voor deelname aan de route is niet nodig, u bent van harte welkom! Op deze dag zijn onze kassen, streekwinkel en kookstudio geopend voor publiek. U kunt bij ons lekker opwarmen in de kookstudio of bij een vuurtje, en genieten van een warm hapje en drankje. Ook vinden er lekkere proeverijen plaats. Op het boerenerf in de kas wordt er een demonstratie midwinterhoorn maken gegeven en u kunt gezellig rondsnuffelen in onze gezellige streekwinkel. In de kassen kunt u bekijken hoe onze groenten ook in de winter groeien en bloeien en genieten van al het groen.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

15. Fruitteler de Stokhorst in Groessen. In het dorpje Groessen telen we al meer dan honderd jaar fruit. Vroeger voornamelijk appels zoals de Notarisappel en de Sterappel, tegenwoordig ook naast het gangbare sortiment zoals Elstar en Jonagold, nieuwe soorten als de Wellant en de Sissired. Verder nog peren, pruimen, kersen, rode bessen en aardbeien. We hebben ons al lang geleden gericht op de verkoop direct aan particulieren. We telen daarom geen enorme hoeveelheden bulkproducten, maar alles waar u om vraagt zoals lekkere zure James Grieve, zoete appels voor de hete bliksem, heerlijke kersen, Eldense Blauwe (pruimen) voor de weck en lekker vers en rijp geplukte aardbeien.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

16. De Sint-Andreaskerk is een rooms-katholieke kerk in Groessen. De kerk is gewijd aan de heilige Sint-Andreas. Het gebouw is een rijksmonument en wordt vanwege zijn omvang ook wel de "Kathedraal van de Liemers" genoemd. De kerk staat midden in het dorp Groessen aan de Dorpsstraat. De kerk is diverse malen verbouwd waardoor het verschillende stijlkenmerken heeft. Het gebouw is een zogenaamde laatgotische kruisbasiliek met pseudobasilicaal schip en romaanse toren. In het schip zijn inwendig zuilen en kruisribgewelven aanwezig.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
Foto's tijdens de tocht
Tijdens de tocht kunnen er foto's gemaakt worden. Deze foto's zijn alleen maar bedoeld en worden alleen maar gebruikt ter promotie van de Midwinterhoorntocht Zevenaar. De foto's kunnen wel online geplaatst worden op onze website of op Social Media. Daarbij zullen er door ons echter géén persoonsgegevens openbaar worden gemaakt. Zo lang er geen sprake is van een persoonsgegeven, is ook de AVG niet van toepassing, en is er géén toestemming nodig.

Mocht U toch bezwaar hebben als er een foto van U wordt gemaakt, spreekt U dan SVP de fotograaf er rechtstreeks op aan, en verzoek hem of haar om de betreffende foto direct te laten verwijderen.

Voor meer informatie zie: Mag je nog foto's maken en publiceren na de AVG