Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht
Zevenaar
Wandel- en fietstocht
Wat is het ?
Een wandel- en fietstocht langs negen bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een lange route (12 km) en een korte route (6 km). Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en zijn er diverse activiteiten georganiseerd. De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft. De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen beschikbaar. Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. Op meerdere locatie's wordt gratis glhwein verstrekt.
Datum, tijd, startplaatsen en kosten
De midwinterhoornwandel- en fietstocht is in 2016 gehouden worden op maandag, 26 december 2016 (Tweede Kerstdag). De datum van de tocht in 2017 zal op deze website bekend worden gemaakt. Er kan gestart worden vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur. Starten is mogelijk op twee verschillende locatie's: bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich. Einde van de fietstocht is om 15.00 uur. Deelname aan de midwinterhoorntocht is geheel gratis.

N.B. Deelname aan de tocht is geheel op eigen risico.
Aan deze toeristische wandel- en fietstocht is geen enkel wedstrijdelement verbonden.
Leef alle verkeersregels ten allen tijden goed na.
Huifkar
Ook in 2016 is het weer mogelijk, om met een huifkar / paardentram van Zorgboerderij en Stalhouderij Belfjor uit Loil aan de Midwinterhoornroute deel te nemen. Deze mogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die minder goed ter been zijn. Voor inschrijven voor de huifkar, neem SVP tijdig contact op met: Edwin Jacobs, tel. 06 - 55.91.73.31 of via e.jacobs@zevenaar.nl Er zijn slechts beperkt plaatsen voor de huifkar beschikbaar, en vol is vol.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
Route 2016
Hier is een overzicht te vinden van de route van de tocht. De locatie's waar de tocht langs loopt, worden hieronder beschreven. Met behulp van de volgende links kan er een overzicht van de lange route (circa 12 km) en van de korte route (circa 6 km) van de tocht in 2016 geopend worden:

Midwinterhoorntocht Zevenaar      Midwinterhoorntocht Zevenaar

Er is keuze uit een lange route (12 km) en een korte route (6 km). De route kan zowel gewandeld, gefietst als met de auto gereden worden. Er kan gestart worden bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich. Bij de vertrekpunten worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. De route wordt zowel linksom als rechtsom afgelegd, zodat de bezoekers verspreid worden over de locatie's. Op de routebeschrijving is een tegoedbon afgedrukt, waarmee tijdens de Midwinterhoorntocht bij Stadsbrouwerij Wittenburg n gratis proefbiertje naar keuze per persoon kan worden gedronken.

In de interactieve kaart hieronder, kan de route van de tocht worden bekeken. De kaart kan worden versleept en worden in- en uitgezoomd. Er kan ook worden geklikt op een locatie, dan worden een foto en de uitleg over die locatie getoond. Met behulp van deze interactieve kaart, kunnen de deelnemers ook onderweg tijdens de tocht op hun smartphone of tablet de route checken, of bijzonderheden opvragen. Met het symbool van het vierkantje rechtsboven kan de kaart ook in een groter venster geopend worden.

Locatie's 2016
De locatie's van de route voor 2016 zijn inmiddels definitief bekend. Dit zijn de volgende locatie's. Op de meeste locatie's zijn leuke activiteiten georganiseerd. Op bijna alle locatie's wordt u verwelkomd door het geluid van de midwinterhoorn.

1. Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar. Vanuit dit punt kan er gestart worden met de tocht (eerste startpunt). Er worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. In het Filmhuis wordt een film vertoond, met oude beelden van Zevenaar.

Midwinterhoorntocht Zevenaar

2. Stadsbrouwerij Wittenburg, Markt 7, Zevenaar. Bij de brouwerij is tijdens de Midwinterhoorntocht - op vertoon van de tegoedbon, die afgedrukt is op de routebeschrijving - n gratis proefglaasje bier naar keuze per deelnemer (alleen voor deelnemers vanaf 18 jaar) te verkrijgen. Buiten bij de brouwerij wordt een demonstratie gegeven over het zelf bouwen van een midwinterhoorn.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
3. Ontmoetingskerk van de Protestantse Gemeente aan de Markt in Zevenaar. Hier zal de rode loper voor ons worden uitgelegd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd: zingen, dansen en het bespelen van het kerkorgel.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
4. Molen de Buitenmolen, Molenstraat 65, Zevenaar. Ook bij de Buitenmolen worden diverse activiteiten georganiseerd, is eten en drinken verkrijgbaar, en wordt er muziek gemaakt. De Buitenmolen in Zevenaar is een torenmolen, die waarschijnlijk rond 1540 gebouwd moet zijn. De molen zal ook in bedrijf zijn. Deze molen wordt wekelijks door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
5. Buitengoed de Panoven, Panovenweg 18, Zevenaar.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
6. Martinuskerk Oud Zevenaar, Kerkweg 2, Oud Zevenaar. De kerk is tijdens de tocht geopend. In de St. Martinuskerk in Oud Zevenaar staan de meest ervaren midwinterhoornblazers. Zij weten hoe met de goede akoestiek in de kerk moet worden omgegaan. Het midwinterhoornblazen in de Martinuskerk is heel sfeervol en bijzonder.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
7. Havezathe Camphuijsen, Babberichseweg 86, Babberich. Hier wordt deskundige uitleg gegeven over de historie en de bouw van het gebouw en van het landgoed.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
8. Landgoed Halsaf in Babberich. Vanuit dit punt kan er eveneens gestart worden met de tocht (tweede startpunt). Er worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
9. Huis Sevenaer, Wittenburgstraat 11, Zevenaar. Huize Sevenaer is een kasteel aan de oostzijde van Zevenaar. In november 2011 werd opnieuw begonnen met een renovatie, die mogelijk werd gemaakt door een subsidie van een miljoen euro van de provincie Gelderland. Hiermee kan het Polderhuis worden gerestaureerd en worden een theeschenkerij en brasserie op het terrein gebouwd.

Midwinterhoorntocht Zevenaar